La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Magnífic Josep Tapiró! La sorpresa d'haver-lo descobert.

Revista

Magnífic Josep Tapiró! La sorpresa d'haver-lo descobert.

18/07/2014

Fins al 14 de setembre podeu veure al MNAC “Josep Tapiró. El pintor de Tànger”.

 

L'exposició, inaugurada el 17 d'abril, té com a objectiu recuperar l'obra de Tapiró, pintor que va adquirir fama internacional a la segona meitat del segle XIX i que després de la seva mort (1913) va ser ràpidament oblidat.

Aquest representant de la pintura orientalista, va descobrir Tànger en un viatge que va fer amb el seu amic de la infància, el també pintor reusenc Marià Fortuny. Al cap de pocs mesos de la mort de Fortuny a Roma (1874), Tapiró que també hi vivia des del 1863, deixa la ciutat i torna a Tànger, on s'instal·la definitivament l'any 1877.

Hi viurà trenta anys i amb les seves magnífiques aquarel·les mostrarà la vida tradicional al Magrib: casaments, cerimònies religioses i escenes de la vida domèstica. És pel fet d'haver-hi viscut tants anys i conèixer en profunditat la societat tangerina, que la seva obra defuig la representació romàntica, idealitzada i literària de les primeres generacions de pintors orientalistes i s'acosta més al relat documental.

Volem destacar la impressionant qualitat dels retrats de núvies, dirigents, santons i altres personatges destacats de la vida a Tànger. Aquarel·les pintades amb gran detall i realisme sobre paper fabricat manualment, que aconsegueixen la captació gairebé fotogràfica del gest i la mirada.

Tapiró retrata, de fet, un món –el del Magrib precolonial– en vies d'extinció. I ho fa des de la comprensió profunda i alhora objectiva que pot tenir la mirada d'aquell que, venint de fora, ha apostat per integrar-se a la vida de la ciutat. Es tracta d'una aposta no només artística, sinó sobretot vital. I això és el que l'espectador capta en contemplar aquests magnífics retrats.

Us la recomanem molt especialment!

 

Roser Atmetlla

Escriptora i editora de Promoartyou

 

 

comments powered by Disqus