La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Donem la benvinguda a la gran pianista HISAKO HISEKI com a nou membre de Promoartyou!

Revista

Donem la benvinguda a la gran pianista HISAKO HISEKI com a nou membre de Promoartyou!

Hisako Hiseki
19/09/2014

Hisako Hiseki és una gran concertista japonesa que fa més de 30 anys que viu amb nosaltres i que ha consagrat la seva carrera a l'estudi i la interpretació de la música d'autors tan nostres com Granados, Albéniz, Falla, Mompou, Montsalvatge,...

Fa potser uns 20 anys, quan jo treballava com a arxivera del fons de partitures de la Biblioteca del Palau de la Música Catalana, un bon dia va aparèixer una noia japonesa demanant poder veure i consultar els manuscrits de la Suîte Iberia d'Isaac Albéniz. Tenia tots els permisos necessaris i totes les recomanacions del món musical sencer. Era la Hisako Hiseki que estudiava i investigava meticulosament l'obra d'Albéniz a partir de la font.

La sort ha volgut que més de dues dècades després ens tornéssim a trobar. Ara és una artista consagrada, que té més de vuit CD enregistrats amb l'obra dels grans compositors de l'anomenada "música espanyola". Una mestra. Quasi, diríem, una "enviada" per a conèixer i així poder recrear, d'una manera magistral, aquelles partitures tan riques, passionals i dificultoses com ho són les obres de Granados, Albéniz i Falla.

Hem escoltat els seus CD i hem assitit als seus recitals. I hem pogut constatar que, no en va, la gran Mestra Alícia de Larrocha la va considerar la seva deixebla predilecta i la va fer hereva del seu llegat.

Hisako Hiseki és japonesa, sí. Però les seves interpretacions dels nostres compositors són vertaderament fantàstiques i tan lligades a la passió, l'arravatament i la tradició, com si realment ella hagués nascut en aquest país. Sense cap mena de dubte.

Tot i això, potser sí que hi ha quelcom que Hisako Hiseki pot aportar-nos genuïnament des del Sol Naixent. Ens referim a la tècnica precisa, impecable, netíssima i virtuosíssima que ella mostra en comparació amb alguns dels joves intèrprets, d'alguna que altra escola prestigiosa, que, malauradament, no cuiden prou aquest vessant. Tots sabem que la música espanyola és d'una dificultat tècnica extrema i que si no es cultiva suficientment, el resultat resulta brut i infidel al geni creador dels compositors.

Reivindiquem des d'aquí un pòdium de mestratge per a Hisako Hiseki. Feu-la ensenyar. Aprofitem que la tenim aquí per nodrir-nos del seu talent total. Perquè Hisako Hiseki no és només una concertista amb una capacitat tècnica fora mida, sinó que és una artista completa. La seva sensibilitat, la seva fidelitat a l'autor i la seva intel·ligència musical fan que aquesta pianista sigui algú realment gran i extraordinari a qui cal reconèixer tot el que ha sabut fer i encara farà per a la música de qualitat. Per a la música en majúscules.

Amb la intenció de retre-li el nostre petit homenatge de benvinguda dins d'aquesta plataforma, us volem deixar amb una petita/gran joia. Es tracta del documental sobre l'enregistrament que Hisako Hiseki va fer del seu vuité disc "400 años de ensueño, más allá del tiempo y el espacio". Un disc sobre música espanyola i japonesa editat amb motiu de la conmemoració dels 400 anys de relació entre Espanya i Japó.

Hi sentireu el testimoni d'experts com Miquel Roger, el prestigiós enginyer de so, i també hi veureu unes imatges delicioses de com el compositor Xavier Montsalvatge va treballar una de les seves obres amb Hisako Hiseki, i que afortunadament ens van quedar per a la posteritat.

Us convidem, doncs, a veure aquest documental i a conèixer una mica millor aquesta dona i artista tan exemplar.

 

Cristina Viñas

Directora de Promoartyou 

 

 

Veure el perfil de Hisako Hiseki complet

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus