La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > SERGEY PROFOFIEV - VISIONS FUGITIVES OP. 22 - Per ALEX ALGUACIL, Piano.

Revista

SERGEY PROFOFIEV - VISIONS FUGITIVES OP. 22 - Per ALEX ALGUACIL, Piano.

17/02/2015

Alex Alguacil ens regala la versió completa de les Visions Fugitives, enregistrades en una sola presa.

Les Visions Fugitives de Prokofiev són un fascinant grup de peces que va néixer de l’estil compositiu espontani de l’autor, el qual solia anotar petites idees musicals quan se li acudien per anar-les treballant i ajuntar-les més endavant.

El 1915 va compondre cinc d’aquestes petites obres i l’any següent 6 més. El 1917 va afegir les nou restants, donant forma a aquest grup de 20 miniatures, que inclouen diferents caràcters i ambients si s'interpreten individualment, però que també mostren una seqüència lògica quan s’interpreten íntegrament.

En aquesta ocasió el pianista Alex Alguacil ens obsequia amb una interpretació de la versió íntegra. Toca les 20 Visions fugitives d'una tirada, sense editatge de vídeo; és a dir: sense "trampa ni cartró", com si les estiguéssim escoltant en concert.

Aquesta és una mostra de la capacitat interpretativa d’aquest pianista en tota la seva essència versàtil, oferint una versió impecable d’aquesta obra del compositor rus, rarament programada a les sales de concert. Unes peces on tots els registres interpretatius hi són presents: des de la factura més clàssica, fins a la més grotesca, passant pel lirisme i els contrastos dinàmics més exagerats. I mostrant des del cromatisme del "nocturn" romàntic fins la inestabilitat harmònica més palesa.

Alex Alguacil admira i entén el llenguatge d'aquesta obra. Gaudeix tocant Prokofiev. El nostre pianista s'implica al màxim, quan pot recrear un ventall tan ample de possibilitats interpretatives en un temps tan limitat.  Ve a ser com una mena de muntanya russa o com un tren tibetà que passa per tota mena de territoris i paisatges i que cal conduir amb cura, a l'hora que amb fermesa i decisió, per tal de salvar els obstacles i poder fer-lo arribar sa i estalvi a destí.

Cada peça és una miniatura que cal tractar i abordar en ella mateixa, però sense oblidar que forma part d'un tot, d'un corpus amb sentit. Cal endinsar-se en l'estètica de cadascun d'aquests universos en miniatura per, al cap d'un moment, sortir-ne i implicar-se en un altre microcosmos, tan diferent i extravagant, com similar i unit en el tot general de l'obra. Aquesta és la gran contradicció de les Visions Fugitives: vitals i contemplatives a l'hora. Sàvies.

Alex actuarà aquesta temporada a Chicago, Tòquio i al Palau de la Música Catalana, oferint recitals amb un programa de compositors espanyols. Actualment Alex Alguacil és professor de piano al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

 

Cristina Viñas

Directora de Promoartyou

 

Us deixem doncs amb les Visions Fugitives, interpretades per Alex Alguacil a la Sala de l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramanet:

 

  

VISIONS FUGITIVES OP. 22 - COMPLETES

 • 0:07 - I. Lentamente
 • 1:17 - II. Andante
 • 2:28 - III. Allegretto
 • 3:18 - IV. Animato
 • 4:09 - V. Molto Giocoso
 • 4:33 - VI. Con eleganza
 • 5:01 - VII. Pittoresco
 • 6:47 - VIII. Commodo
 • 8:11 - IX. Allegretto tranquillo
 • 9:16 - X. Ridicolosamente
 • 10:08 - XI. Con vivacità
 • 11:06 - XII. Assai moderato
 • 12:16 - XIII. Allegretto
 • 12:49 - XIV. Feroce
 • 13:41 - XV. Inquieto
 • 14:27 - XVI. Dolente
 • 16:03 - XVII. Poetico
 • 16:59 - XVIII. Con una dolce lentezza 
 • 18:25 - XIX. Presto agitatissimo e molto accentuato
 • 19:12 - XX. Lento irrealmente


Arxivat a: Música, Clàssica
comments powered by Disqus