La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > A PROMOARTYOU CELEBREM SANT JORDI

Revista

A PROMOARTYOU CELEBREM SANT JORDI

"DEL MÓN DEL FOC VII". 100 x 38 cm. Laminacions de fibra. Obra de Lurdes Civit
20/04/2015

Aquest 23 d'abril de 2015, serà el nostre primer Sant Jordi. La setmana passada, tot preparant aquest gran esdeveniment literari, vam assistir a dues presentacions: la de Perennia, una selecció i traducció de poesia epigràfica llatina feta per Mònica Miró i editada per Godall Edicions, i la del llibre de poesia Nus baixant una escala d'Antonina Canyelles, editat per Lapislàtzuli. I ens vam sorprendre.


Pel que fa a Perennia, ens va sorprendre la qualitat i la sensibilitat de la traducció, els coneixements de la Mònica Miró i la seva capacitat d'apropar l'epigrafia llatina al públic no especialitzat. I de sorpresa en sorpresa, vam tenir l'honor i el plaer d'escoltar les paraules de Raül Garrigasait (director de l'Editorial Alpha que edita la Col·lecció de Clàssics Grecs i Llatins de la Fundació Bernat Metge) en presentar el llibre: profunditat, humanitat i erudició expressades d'una manera tan elegant com senzilla. És possible que una part de les persones que van assistir a l'acte, tingués una idea molt vaga del que és la poesia epigràfica, però és segur que tots hi vam aprendre alguna cosa.

I quan vam assistir a la presentació de Nus baixant una escala, ens vam seguir sorprenent perquè Antonina Canyelles és una poeta de primera categoria, imprescindible, tal com ho són aquells que amb la paraula arriben a somoure les mandroses seguretats del nostre món.

Aquests dos exemples, entre molts d'altres, ens parlen de la vitalitat cultural, intel·lectual i artística d'aquest país, i de l'alt nivell que hi podem trobar. Ens parlen també de dues petites editorials (Godall Edicions i Lapislàtzuli) que han apostat per acostar-nos obres, artistes i erudits que realment val la pena conèixer. I aquesta és la cara agradable de la sorpresa. L'altra no ho és tant perquè es tracta d'actes minoritaris i d'editorials que fan la seva feina a la ratlla del voluntariat, sense ajudes i amb més il·lusió que guanys.

Les portes de la difusió, la fama i la visibilitat, les dels més coneguts i, consegüentment, les dels més venuts, sovint són molt estretes i no necessàriament s'obren a allò que té més qualitat o més nivell. Des de Promoartyou ens hem proposat d'obrir-les una mica més tot fent visible la riquesa cultural que bull en aquest nostre país, i és des d'aquesta perspectiva que volem celebrar el nostre primer Sant Jordi.

Entenem, doncs, que la nostra feina respon a una necessitat real del món de la cultura ara i aquí, però també tenim clar que des de les mateixes institucions la sensibilitat hauria de canviar. No pot ser que sempre es retalli en cultura i en allò que, al cap i a la fi, ens permet ser capaços d'apreciar-la: l'educació. No pot ser que es limiti la difusió als quatre o la mitja dotzena, els que siguin, que faran que el negoci sigui més sucós, però no més variat ni més ric. A un país que demostra que està viu des del punt de vista artístic, cultural i intel·lectual li cal també  una política adequada.

I és amb aquesta convicció que us desitgem una bona diada de Sant Jordi amb la rosa i, sobretot, amb el llibre.

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou

 

 

 

 

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus