La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > CADUPS I VERSOS

Revista

CADUPS I VERSOS

20/05/2015

Reportatge de la "I Trobada de poesia i terrissa", organitzada per Godall Edicions que va tenir lloc el 9 de maig a La Galera (Montsià)

Entrar a la Galera demana creuar-ne el barranc del mateix nom mentre, davant, s’aguaita una torre. Data del XIV, quan el bisbe de Tortosa, en plena disputa amb l’ordre hospitaler, manà construir-la per defensar els límits d’ambdós termes, vila i bisbat. El barranc, frontera natural, ve creuat per un pont –vell camí reial cap a València, antiga Via Augusta– que el 1938, quan va ser bombardejat, hauria complit sis-cents anys. El barranc, natura; la torre, cultura: símbols, els dos, d’esta vila de la comarca del Montsià.

Un element fa apujar la vista, l’altre tempta cap avall: fermant-se al sòl d’entremig, els “sapos” o galerencs s’han dedicat, de sempre, a treballar la terra. Cultivant-la, o fent-ne terrisa: el municipi de fronteres ha fet de la producció i qualitat de la seua ametla, oli i ceràmica senyes d’identitat a tota la comarca. És per això que, des de fa més de dos dècades, la terrissa pren el poble, un cap de setmana l’any, en una molt celebrada Fira.

Sempre al Montsià, la població veïna de Godall dóna nom a la casa editorial que ha dedicat precisament a una terrissa tradicional de la Galera –el cadup– una de les seues col·leccions.  I és resseguint este corriol que ha nascut la I trobada de poesia i terrissa.

Text: Oriol Fuster Cabrera

Fotografies: Roser Arques, fotògrafa.

La trobada va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de La Galera, l'actriu Susanna Sebastià, de La Rabera Eclèctica i el  Centre Quim Soler, la literatura i el vi de El Molar (El Priorat) que va oferir una copa de vi al final del recital.

 

 

Arxivat a: Artesania, Literatura
comments powered by Disqus