La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > EL PROJECTE DE... L'ORFEÓ ATLÀNTIDA. 90 ANYS PLENS DE CANTS

Revista

EL PROJECTE DE... L'ORFEÓ ATLÀNTIDA. 90 ANYS PLENS DE CANTS

Anna Cuatrecasas, presidenta de l'entitat
La massa coral, el 1926
El cor en el moment actual
En un assaig
Miquel Cuatrecasas i Anna Cuatrecasas (cantaires després de tres generacions) "custodiant" l'Ensenya de l'Orfeó Atlàntida
25/05/2016

Parlem amb Anna Cuatrecasas, presidenta de l'Orfeó Atlàntida, a uns dies vista del concert extraordinari que l’orfeó farà a l’Auditori de Barcelona, en motiu de la celebració del 90 Aniversari de la seva fundació. 90 Anys són molts anys i tota una història viscuda, no només passada, sinó també present, per totes les activitats que actualment s’hi fan; i futura, pel planter creixent de joves que venen a formar-se en música i cant coral dins d’aquesta gran entitat.

 

Qüestionari Promoartyou:

1-Quina va ser la data de fundació de l'Orfeó Atlàntida?

L’Orfeó va ser fundat el dia 12 de maig de 1926

2-Per què va ser batejat amb el nom d'Atlàntida?

Els nostres fundadors es van inspirar en el poema de Jacint Verdaguer per posar nom a l’entitat.

3-És el mateix un orfeó que una coral?

Originàriament les corals són entitats dedicades només al cant, en canvi els orfeons –normalment- tenen altres activitats a part del cant coral i la música, sovint relacionades amb la cultura, que poden desenvolupar els seus socis.

4-Han estat 90 anys sense interrupció?

Es va interrompre l’activitat de forma forçosa de l’any 1939 al 1951 degut a la guerra civil i la postguerra. A partir de llavors ja no s’ha interromput més.

5-Quants directors ha tingut al llarg d'aquests anys?

Des de Normand Soler fins a en Milén Panayótov hem tingut vuit directors. El mestre Antoni Coll i Cruells va ser director de l’Orfeó de forma continuada durant 36 anys.

6-Quants cantaires el formen actualment?

Actualment tenim 42 cantaires al cor gran i 16 cantaires al Cor Jove.

7-Què pot aportar l'Orfeó Atlàntida a la societat, al món on vivim?

L’Orfeó és una entitat oberta on podem trobar un espai on gaudir de la música, trobar persones amb les nostres mateixes inquietuds per la cultura, i on sentir-nos part d’una gran família amb projectes comuns. És un cor amateur que posa el seu granet de sorra per difondre la cultura en general i la cultura catalana en particular.

 

Parleu-nos del vostre projecte:

— Enguany se celebra el noranta aniversari de la fundació de l'Orfeó Atlàntida, quins actes heu programat?

— L’acte central d’aquest aniversari serà el concert que farem aquest proper 28 de maig a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, amb un programa ben especial. A banda d’això ja s’han fet i també programat altres activitats com ara: 

  • L’intercanvi amb el Cor Giuseppe Savani (Itàlia). Nosaltres vàrem viatjar a Itàlia el passat mes de juny i els hem rebut a Barcelona, a casa dels nostres cantaires, per Sant Jordi.
  • Vàrem reprendre l’activitat teatral interpretant Els Pastorets de Folch i Torres el passat Nadal
  • L’Aplec Social al nostre estatge un diumenge del mes d’abril.
  • Un equip de socis està recuperant tot el possible pel que fa a documentació històrica i estan preparant una exposició que s’inaugurarà el divendres 30 de setembre, que estarà oberta durant 15 dies a la Seu del Districte de Sants-Montjuïc (Creu Coberta, 104 – 08014 Barcelona). I que pretén ser el preludi d’una exposició més extensa i detallada quan celebrem el centenari.
  • El nostre Cor Jove (creat fa 3 anys) està incrementant la seva presència en concerts i festivals.
  • D’aquí a un any, per cloure la celebració del que va ser el primer any de vida de l’Orfeó, farem un concert conjunt amb el Cor Jove per commemorar els 90 anys de la nostra ensenya, que va ser brodada per cantaires de l’Orfeó durant aquell primer any i beneïda a Montserrat el 1927.

— Amb quins objectius va néixer l'Orfeó Atlàntida?

— L’Orfeó va ser fundat per cantaires de l’Orfeó de Sants que van voler crear la seva pròpia entitat, però continuant amb les activitats habituals a l’època, sobretot la seva afició a cantar.

— Les activitats que s'hi portaven a terme, són les mateixes que ara?

— N’eren moltes més, en el moment de la fundació eren més de 200 cantaires, cadascú amb els seus interessos i aficions. Es van crear ràpidament diferents seccions: teatre, esbart dansaire, poesia i literatura, excursionisme, fotografia...

Els temps han canviat molt i sobretot la manera de gestionar el nostre temps lliure, actualment l’Orfeó té només la secció coral, picant l’ullet de vegades a altres manifestacions culturals o activitats que ja formen part de l’ADN de l’entitat.

— Al llarg dels anys, el perfil de les persones que en formaven i en formen part, ha anat variant?

— No, les persones que estimen la música, no només estimen la música, sinó que son especialment sensibles a la cultura en general. Que l’Orfeó no tingui actualment les diferents seccions d’abans no vol dir que el perfil dels nostres cantaires hagi variat. Som persones que estimem l’art en totes les seves facetes.

— De totes maneres, l'Orfeó Atlàntida va néixer a Hostafrancs. El barri ha marcat d'alguna manera la seva història?

— L’Orfeó ha estat sempre vinculat al barri en tant que hem tingut sempre la seu social a la mateixa zona i molts dels cantaires encara viuen al districte. De fet, entre les actuacions del primer any ja apareix la intervenció de l’Orfeó a la festa major i existeix una col·laboració intensa tant amb la Regidoria del Districte com amb els habitants d’Hostafrancs.

— En una entitat amb una trajectòria tan llarga hi deu haver hagut moments de tot... En quin moment us trobeu ara?

— Ara ens trobem en un bon moment, fa tres anys que es va reiniciar el Cor Jove i ara ja compta amb 16 cantaires de 12 a 25 anys i que tenen una evolució fantàstica. Pel que fa a l’Orfeó, estem assolint un molt bon nivell d’interpretació i una major facilitat en l’aprenentatge de les obres.. Com passa a tots els cors, ens caldria incrementar el nombre de baixos i tenors per tal d’equilibrar millor el cor, però els que tenim compleixen amb escreix les expectatives.

— Actualment l'Orfeó Atlàntida, des del punt de vista musical, quins reptes es planteja?

— El fet d’interpretar obres poc conegudes tant a nivell d’estils com d’autors (com d’idiomes) ens està fent més dúctils i ens ajuda a obrir-nos a noves sonoritats i experiències que fa deu anys eren impensables i procurarem continuar per aquest camí. Mirarem d’incorporar repertori més actual i potenciar la col·laboració amb orquestres per poder assolir i interpretar obres de gran format.

— Cada director marca una època?

— Evidentment, el repertori de l’Orfeó és responsabilitat total del director i cada un ha anat posant el seu granet d’arena i compartint amb nosaltres els seus gustos i coneixements. També varia molt la forma de treballar de l’un a l’altre i això enriqueix moltíssim als cantaires. De tothom se n’aprèn.

— Quina formació han de tenir els cantaires per poder-ne formar part?

— Demanem que els cantaires tinguin una mínima formació musical, és a dir, poder seguir una partitura i/o tenir experiència en el món coral. Encara que de vegades hem tingut sorpreses molt agradables amb persones que no havien cantat mai ni tenien coneixements musicals i han resultat uns cantaires esplèndids. El que nosaltres recomanem és que vinguin, vegin com treballem i qui som, facin una prova amb el director i a partir d’aquí ja es veurà.

Els assajos son els dilluns i dijous de 21:30 a 23:15 i el Cor Jove assaja els dijous de 19:15 a 20:45.

— Podeu donar tres raons per les quals recomanaríeu el vostre projecte?

— Som un dels millors cors amateurs de Catalunya, que busquem sempre la millora tant a nivell de grup coral com individual.

El nostre director, en Milén Panayótov, és un gran músic, que busca sempre reptes per tal de fer-nos millorar any rere any. També tenim a la Montserrat Melero, soprano professional, que és la responsable de la tècnica vocal del cor.

Som un grup de persones ben avingudes, on us hi podeu trobar molt a gust. És un grup on cadascú s’implica en la mesura que vol, on tothom hi té cabuda i on tots podem trobar un moment per gaudir junts d’allò que ens agrada.

— Aquest proper 28 de maig celebreu el concert a l’Auditori. Quin repertori interpretareu?

— Interpretarem un recull del repertori dels darrers 5 anys a la primera part, on hi trobareu autors com Britten, Busto, Txostakovitx, Brudieu, Homs i Puigferrer. Música contemporània, tradicional russa i popular catalana.

A la segona part interpretarem Otce Nas (pare nostre) de L. Janacek i Te Deum de Naumann. Aquestes obres són inèdites a Catalunya i tenen una sonoritat especial, sobretot el Otce Nas. Per a interpretar-les comptem amb la col·laboració d’en Stephen Mullan, tenor; Akiko Nomoto, piano; Andreu Diport, orgue i Arnau Roura, arpa.


Serà un molt bon concert! Les nostres felicitacions a tots els membres de l'Orfeó Atlàntida per aquests 90 anys amb tant passat, present i futur!

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou

 

 

Arxius adjunts

comments powered by Disqus