La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > XVI Century Lute Music - Carlos Naranjo

Revista

XVI Century Lute Music - Carlos Naranjo

14/04/2017

Música per a llaüt renaixentista, tant peces tradicionals / populars del s. XVI com obres de famosos llaütistes / compositors de l'època. La música està presa de les seves fonts originals (manuscrits, primeres publicacions impreses ...) i / o de les seves edicions modernes oficials i contrastades.

La música recopilada en aquest àlbum està distribuïda segons dos aspectes principals: música culta & popular. Sobre la faceta més 'folk', aquesta prové d'arrels tradicionals tal com es recull a 'Dixhuit Basses Danses' & 'Tres Breu et Familiere Introduction', tots dos publicats en 1529 per l'editor francès Pierre Attaignant (1494-1552). Seguint aquesta línia, també hi ha algunes peces de grans compositors inspirats en música popular, com els branles d'Adrian Le Roy (c.1520-1598), un passamezzo amb disminucions de l'holandès David Janszoon Padbrué (1553-1635), o les pràcticament desconegudes transcripcions per a llaüt de la música de l'organista alemany Hans Leo Hassler (1564-1612). En el seu aspecte més escolàstic, trobarem alguns dels més grans autors que van portar el llaüt (o viola de mà) al seu màxim nivell a Europa: els mestres italians Francesco Canova dóna Milano 'Il Diví' (1497-1543) & Marc dall'Aquila ( 1480-1544), els violistes espanyols Luys Milà (abans 1500-després 1561) & Luys de Narváez (c.1500-1550 / 60); i per descomptat, un dels llaütistes més famosos del seu temps: John Dowland (1563-1626), la música i fama es va estendre per tot Europa, i no hi ha repertori per a llaüt sense incloure part del seu magnífic treball.

Sobre les fonts, ja que el repertori per a llaüt del s. XVI és considerablement extens, divers i dispers en manuscrits o edicions impreses, ara preservades acuradament a biblioteques de tot el món, he seleccionat aquestes peces en un rang de publicació entre 1529-1610, amb el criteri principal enfocat en els aspectes més representatius del llaüt renaixentista: tant el seu caràcter popular com la seva faceta més hàbil i de conscienciós contrapunt, segons l'àmplia realitat d'un escenari que incloïa tant a aficionats, com a mestres virtuosos. Tot i les ben conegudes edicions modernes proveïdes per aclamats investigadors-llaütistes com Diana Poulton ( 'The Collected Lute Music of John Dowland'), Arthur Ness ( 'The Lute Music of Francesco Canova da Milano'), les transcripcions digitals de Richard Civiol , o la inestimable tasca de 'The Lute Society' a tot el món, he cregut necessari detallar les fonts originals i la seva data de publicació per a més informació, oferint així una més i millor proximitat amb la música i les circumstàncies del seu autor. Igualment, espero que sigui una informació útil per a professionals i estudiants interessats en les fonts originals de les peces. 

Arxivat a: Música, Antiga
comments powered by Disqus