La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > "Tradició i orfenesa: Víctor Català, Mercè Rodoreda i Maria Mercè Marçal"

Revista

"Tradició i orfenesa: Víctor Català, Mercè Rodoreda i Maria Mercè Marçal"

Lluïsa Julià, professora del curs
Víctor Català / Caterina Albert, Mercè Rodoreda, Maria Mercè Marçal
Les obres a treballar de les tres autores
Lluïsa Julià
"Tradició i orfenesa", obra assaig de Lluïsa Julià
07/06/2018

Curs imprescindible, impartit per Lluïsa Julià, a l'Escola d'Estiu 2018 del Col·legi de LLicenciats i obert al professorat i a amants de la literatura i de la cultura catalana, vista i analitzada a través d'aquestes tres monumentals autores.

DATES

Del 2 al 6 de juliol

De 12:00 a 15:00, de dilluns a divendres

LLoc: Escola Joan Pelegrí, Consell de Cent, 14

Total hores: 15

 

DESCRIPCIÓ

Conèixer l’imaginari literari de tres de les personalitats literàries més poderoses del segle XX a través de la lectura d’una selecció de textos que es proposen per fer a l’aula i d’altres que són lectures prescriptives a batxillerat.

OBJECTIUS

L’objectiu és doble: conèixer el context cultural i literari que viuen aquestes escriptores i que és el punt de partida de les seves obres, i llegir-ne i interpretar-ne la proposta literària, els mecanismes i símbols a través de conceptes teòrics i mecanismes d’anàlisi literària útils per a l’aula. També interpel·lar-les des de la nostra actualitat.

CONTINGUTS

Selecció de relats i contes de Víctor Català / Caterina Albert (De foc i de sang),  Mercè Rodoreda (Mirall trencat) i una selecció de poesia de Maria Mercè Marçal (Contraban de llum). El material teòric es donarà a l’aula.

Cal haver llegit els llibres objecte d'anàlisi.


-------------------

 

LLUÏSA JULIÀ I CAPDEVILA

Crítica literària i assagista

Es doctorà amb un estudi sobre Joaquim Ruyra, sobre el qual ha publicat diversos llibres, Ruyra, inèdit (1991), Joaquim Ruyra, narrador (1992), Epistolari de Joaquim Ruyra (1995) i Biografia de Joaquim Ruyra (1995, premi d’assaig Quima Jaume). També ha estat comissària de l’exposició joaquim ruyra” amb motiu de l’any ruyra (2003). ha publicat estudis sobre Prudenci Bertrana, Folguera i Miquel Llor, el qual escriví l’assaig Laura a la ciutat dels sants (1992). Però el seu treball destaca per la investigació sobre escriptores amb la voluntat de construir la memòria històrica de la literatura de dones. Ha estudiat, entre d’altres, Víctor Català, Maria Antònia Salvà, Mercè Rodoreda, Maria Àngels Anglada, Montserrat Roig i, sobretot, Maria-Mercè Marçal, de qui ha publicat l’antologia Contraban de llum (2002) i el 2017, la primera biografia de la poeta Maria-Mercè Marçal: Maria-Mercè Marçal. Una vida. És coautora de l’antologia de poetes catalanes del s. XX Paisatge emergent, i de l’antologia Vosaltres, paraules. Vint-i-cinc anys de poesia al País Valencià (2003, amb Teresa Pascual). A Tradició i orfenesa (2007) recull una selecció dels seus estudis sobre autores catalanes.

 

Sobre el seu assaig "TRADICIÓ I ORFENESA"

Palma: Lleonard Muntaner, 2007.

Existeix una tradició literària femenina, tot i que diversos obstacles culturals han convertit l'escriptora i la seva obra en una entelèquia. Tradició i orfenesa presenta l'obra d'algunes de les personalitats més poderoses, en contextualitza la seva aparició, n'analitza l'encaix amb la tradició andocèntrica, i en dibuixa, cronològicament, la seva evolució. A través dels distints treballs sobre Maria-Antònia Salvà, Caterina Albert, Maria-Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Maria-Àngles Anglada i Maria-Mercè Marçal es descriu la genealogia del que ha significat la incorporació de la dona a l'escriptura al llarg del segle XX; però també, una vegada trencat el tabú de l'escriptura mateixa, aquest assaig esdevé un testimoni antropològic de la realitat que els va tocar viure. Els temes tractats, les formes d'escriptura i les relacions descrites són un fris important del segle XX català i europeu. 

(Sinopsi) 

 

INSCRIU-TE AL CURS 

Quota d'inscripció: 68 € per a col·legiats; 98 € per a no col·legiats.

Aquesta quota inclou 2 cursos. A partir del tercer curs, es paga un suplement de 25 € per curs.

Veure l'oferta dels altres cursos a Escola d'Estiu 2018.

Reconeixement

Els cursos estan reconeguts dintre del Pla de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament. Cal assistir al 80% d'hores per obtenir-ne el certificat. No oblideu signar cada dia la llista. Igualment, per accedir al certificat, a més de l'assistència, caldrà participar activament en el curs i fer els treballs o les activitats d'avaluació que proposi el professorat.


Arxivat a: Literatura, Cursos
comments powered by Disqus