La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Creació

Revista

Creació

Roser Atmetlla, editora de Promoartyou
10/06/2014

El públic en general sent curiositat per la feina de l'artista. I una de les preguntes que sol fer és “Per què?: “Per què pintes?”, “Per què escrius?”, “Per què cantes?”... En resum: “Per què dediques el teu temps, la teva vida, a crear?”

 

Però és una pregunta que fa de mal respondre. I sovint, quan la resposta arriba, tant si és senzilla com complicada, sempre és insatisfactòria: “Perquè és el que m'agrada fer” o “Perquè no ho puc evitar”.

Sobre el fet artístic hi ha molts interrogants. Ho testifiquen els tractats d'estètica i les piles i piles de biografies d'artistes il·lustres. I tot i que amb aquest article tampoc no pretenc arribar a grans conclusions, sí que hi voldria fer una petita aportació.

Fa un parell d'anys, una tarda que pujava cap a casa, em va venir per darrere una nena gambiana i em va dir: “Hola, et regalo això.” Ens vàrem mirar als ulls i li vaig donar les gràcies tot dient-li que ho trobava molt maco.

Per situar-vos una mica he de dir que el desplegament urbanístic de Blanes al llarg dels anys ha estat força caòtic i si a això hi afegim una topografia més que desigual, entendreu que quan surts del nucli antic i t'encamines cap a algun del barris, t'hi hagis gairebé de “enfilar”.

En aquest camí que jo feia, hi ha unes escales estretes construïdes per salvar un desnivell important. Enmig algú hi va plantar un pi que fa unes pinyes petites. I això és el que vaig escriure aquella tarda en arribar a casa:

“Allà, la nena avui hi jugava sola, i ha trobat la flor. És un moment important, el de crear una cosa: la flor entrellaçada amb la pinya. I li ha semblat prou maca per no voler llençar el resultat del seu moment de soledat, de creació, de benestar. Ens hem mirat, amb la nena. D'ulls a ulls. L'he trobat maquíssima jo, a ella i a la seva obra. I li he agraït dient-l'hi. No he vist que se n'anés satisfeta perquè no m'he aturat, però ho he sentit així.

He acceptat i m'he endut alguna cosa que ha fet seguint un impuls solitari i profund, tot i que ella mateixa s'adonés que no ho podria guardar. Em sembla que en la meva infància hi ha hagut moments així... Potser és per això que ara escric.”

“És la meva flor per a tu, avui.” És el que diu l'artista, encara que no ho sàpiga explicar.

 

Roser Atmetlla

Escriptota i editora de Promoartyou

 

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus