La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Els beneficis del cant als "Matins de TV3"

Revista

Els beneficis del cant als "Matins de TV3"

18/11/2014

Entrevista debat, emesa aquest matí a TV3, sobre els beneficis que aporta cantar en un grup coral.

Aquest matí, en una de les seccions de "Els matins de TV3" conduïda per la immillorable presentadora i periodista Helena García Melero, he tingut la sort de compartir un debat sobre "El cant i els seus beneficis". Els meus companys han estat Carmen García (neuropsicòloga), Pedro Pardo (director d'orquestra i cor, jurat de "Oh Happy Day") i Josep Oriol Mas (Coral Ol'Green).

Encara que el tema donava molt de si, el temps passa volant a la televisió i es queden aspectes interessants per comentar. Me hagués agradat tenir més temps per a destacar dos aspectes importants sobre la música:

1.- És una eina eficaç per a entrenar i enfortir el cervell potenciant les capacitats cerebrals que es traduiran en millors habilitats en altres camps diferents al musical. D'aquí la seva importància en l'educació dels nens, ja que hauria de ser una matèria i assignatura transversal obligatòria en les etapes de preescolar i infantil, com a mínim.

2.- La música, en mans de professionals musicoterapeutes és un instrument que permet millorar la qualitat de vida en moltes malalties i disfuncions.

Tots dos aspectes són, avui en dia, prou constatats per investigacions i per això s'hauria de potenciar més la investigació així com la seva implantanció en els centres educatius i / o sanitaris. La música és una opció "econòmica" a la qual tots els éssers vius responen d'una forma natural. La neurociència ens descobreix com són aquestes respostes en el nostre cervell, sota quins mecanismes es produeixen i quins canvis fisiològics i neuronals es deriven afectant a les nostres emocions i funcions cognitives.

El simple fet que l'escolta de música, activitat aparentment passiva, ajudi a aconseguir millores en les funcions cognitives en persones afectades per ictus (investigació de Teppō Särkämo, Finlàndia), un de tants exemples que podrien citar-se, hauria de ser l'excusa necessària per a incentivar i potenciar la recerca en aquest camp.


Vegeu video:

 

 

Enllaç del video: Els matins de TV3

comments powered by Disqus