La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Per què ens agrada tant la música que escoltem durant la nostra adolescència?

Revista

Per què ens agrada tant la música que escoltem durant la nostra adolescència?

21/12/2014

Quantes vegades ens hem fet aquesta pregunta? Interessant article de Jordi A. Jauset, basat en l'article de Mark Joseph Stern, “Cervell en les notícies” , setembre 2014, Vol 21. núm. 8.

 

Cada vegada que escoltem una de “les nostres” cançons revivim moments esdevinguts fa molts anys. En només uns pocs segons, s'estableixen les connexions neuronals necessàries, a través de les sinapsis i ens tornen, com un viatge al passat, percepcions de vivències de la nostra època més daurada, la joventut, anys en què semblava que el temps era molt mandrós, gairebé estàtic. Sembla com si ens haguéssim quedat “ancorats” amb la música de la nostra adolescència doncs encara que al llarg de la vida varien nostres gustos musicals, prou amb uns simples compassos d'una de “aquestes cançons” per emocionar de nou, com si la dimensió temporal deixés d'existir.

Les memòries -ens recorden els científics- no són més que connexions de xarxes neuronals, per la qual cosa deduïm que aquestes “particulars” connexions continuen estant molt reforçades i, més, molt sensibles. Per alguna raó? La neurociència i la psicologia ofereixen algunes explicacions basades en tres aspectes que, encara que de naturalesa molt diferent, estan relacionats entre si: les petjades neuronals, la socialització i la formació del nostre “jo”.

En primer lloc, hem d'entendre que la música no és més que el resultat d'una percepció del nostre cervell a partir d'uns impulsos nerviosos que procedeixen de vibracions acústiques generades per la veu i / o els instruments musicals. Aquesta transducció, d'energia acústica a potencials d'acció, l'efectua el sistema auditiu, i el nervi associat condueix aquesta informació fins a l'escorça cerebral a través de diverses parts de l'encèfal (tronc cerebral, sistema límbic, escorça cerebral). Allà, són descodificats o interpretats els diferents paràmetres musicals (ritme, melodia, harmonia) juntament amb les seves respectives dinàmiques per obtenir finalment una percepció global acompanyada amb les corresponents emocions subministrades pel sistema límbic (Jauset, 2013).

A partir d'allí, la nostra reacció a la música depèn de com interactuem amb ella. Si ens deixem portar pel contingut rítmic, les neuromotores estimulades s'activaran els músculs a través del sistema nerviós perifèric i sincronitzarem nostres moviments corporals amb el “batre” percebut. Si posem atenció en la lletra de la cançó, els lòbuls frontals i parietals també s'activaran. Si prefereixo cantar, la meva àrea prefrontal incrementarà la seva activitat, fins i tot si només és un acte mental, doncs per al cervell és el mateix “imaginar” que “executar” ja que s'activen pràcticament les mateixes àrees.

Aquells successos que ocorren amb un gran contingut d'emoció són els que perduren, deixant petjades neuronals profundes que facilitaran el record. La memòria no és eficaç sense emoció, i la música resulta ser un potent estimulador. Entre els 12 i els 22 anys el nostre cervell està subjecte a un veloç desenvolupament, i la música que ens agrada roman fortament codificada en les nostres xarxes neuronals possiblement a causa de l'explosió hormonal que acompanya l'adolescència. Aquestes hormones, li indiquen al nostre cervell que tot és immensament important, especialment les cançons, doncs formen part de la banda sonora dels nostres somnis adolescents.
Les neuroimatges mostren com escoltant les nostres cançons favorites s'activen els circuits de recompensa i alliberen una sèrie de substàncies químiques (neurotransmissors) causants que ens sentim tan bé. Com més ens agrada una cançó, el sistema mesolímbic dopaminèrgic augmenta els seus nivells de dopamina, de manera similar (encara que amb menors nivells) al que produeix el consum de cocaïna (En Salimpur. et al., 2011). Serà aquesta la causa que la música també creu addicció?

El segon element a considerar és el socialitzador. Gaudim la música i ho vam passar bé amb els amics. Això, sense cap dubte, la nostra 1, estreny els llaços d'amistat i enforteix aquest vincle de pertinença al grup aportant-nos un sentit d'identitat.

Finalment, un altre element important, segons citen els investigadors, és la definició del nostre “jo”, de la nostra personalitat. Aquest procés es porta a terme durant l'adolescència i per això adquireix sentit que les memòries involucrades en ell siguin especialment importants durant la resta de la vida. No només contribueixen al desenvolupament de la imatge d'un mateix, sinó a una part integral del sentit de si mateix. Aquesta és la conclusió a què van arribar els investigadors de la universitat de Leeds (Regne Unit) fa uns pocs anys (2008).

La música que va acompanyar el nostre primer ball, el nostre primer petó, el nostre primer amor, és d'una gran transcendència personal i és lògic que subjagui en el més profund de la nostra memòria. Les cançons de la nostra etapa adolescent formen la banda sonora del viscut i sentit en els anys més vitals i transcendentals de la nostra vida. Ara, de manera retrospectiva reconeixem que aquesta memòria musical potser no és tan profunda com ens semblava encara que la seva resplendor emocional continuï fent-nos vibrar.

Podem pensar, doncs, que la música escoltada durant l'etapa adulta no tindrà el mateix significat o que no podrà impactar igual que la de la nostra etapa adolescent? Possiblement sigui així. Però, sense caure en el pessimisme, valorem els aspectes positius: en l'etapa adulta nostres gustos musicals són més madurs, la qual cosa ens permet apreciar la bellesa estètica d'una manera més intel·lectual. Això sí, no importa l'edat que tinguem ja que la música segueix sent una via d'escapament dels nostres cervells adults per tornar a la passió dels nostres anys de joventut.

La nostàlgia que acompanya les nostres cançons preferides no és simplement un record fugaç d'èpoques anteriors: es tracta d'una profunda empremta neurològica (cuc musical) que ens trasllada a aquells anys en què les nostres neurones vibraven exultants d'alegria per aquella música que ens va definir i ens va aportar identitat. Aquests anys poden haver passat, molt a pesar nostre, però cada vegada que escoltem aquestes cançons, nostre estimat i misteriós cervell ens permet reviure d'una manera màgica, l'alegria i felicitat d'abans.

Jordi A. Jauset
[Basat en l'article de Mark Joseph Stern, “Cervell en les notícies” , setembre 2014, Vol 21, # 8].

comments powered by Disqus