La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > CAROL RAMA. La passió segons Carol Rama

Revista

CAROL RAMA. La passió segons Carol Rama

24/01/2015

Exposició impactant al MACBA (Barcelona), fins al 22 de febrer. Carol Rama no deixa indiferent. Us convidem a anar-hi i a explicar-nos les vostres impressions. Aquestes van ser les nostres:

L'obra de Carol Rama (n.1918) no és ni agradable ni complaent ni sensual. Ni maca. I per això, en el sentit del gaudi pròpiament (o canònicament) estètic que sovint demanem a l'obra d'art, hauríem de dir que “no agrada”.

I ella tampoc no sembla preocupar-se per agradar. Ni tan sols s'esforça a dibuixar. El cos femení que tradicionalment ha estat representat des dels estudis “al natural” com el cos sensual, juvenil i harmònic, perfecte i bell, no el trobes a la seva obra, per molt que te la miris. Les dones que hi surten ensenyen la llengua. I el sexe. I els homes també. Perquè hi ha sexualitat més que sensualitat a la seva obra. I escatologia. I també alguna cosa fosca que et rebrega l'esperit i et comunica, no plaer, sinó patiment.

I quan no representa la figura humana –perquè en la selecció d'obres que mostra l'exposició del MACBA (fins al 22 de febrer) hi ha moments d'estils aparentment massa diversos– també hi ha el mateix impuls que la unifica, una mateixa força expressada amb sang o amb pneumàtics de bicicleta, ulls de nina, ungles d'animal, membres seccionats o dentadures.

I d'aquesta manera Carol Rama se situa en els marges, podríem dir, en la brutícia i el desordre simbòlics que resulten del nostre “ordre” social. Perquè tal com explica l'antropòloga Mary Douglas on hi ha brutícia hi ha sistema, és a dir, cada cultura s'esforça a “construir” el món, el seu món, a partir de determinades categories, de manera que tot el que queda fora d'aquest sistema simbòlic, d'aquest ordre, ho rebutja com a brutícia.

La brutícia (per molt simbòlica que sigui) no és maca, ni complaent ni sensual. L'obra de Carol Rama tampoc. Però diu molt del món que vivim.

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou

 

Val la pena que consulteu la resta d'informació a la web del MACBA  


Vegeu-ne també el Video:

 

Per a més informació, vegeu entrevista realitzada per "Nuvol.com":

 

comments powered by Disqus