La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > EL PROJECTE DE... EL RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

Revista

EL PROJECTE DE... EL RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

20/03/2015

Hem entrevistat Mercè Beltran, que és la cap del programa cultural i de comunicació del Recinte Modernista de Sant Pau. Parlant-hi, hem redescobert un espai que fins ara havia estat íntimament lligat a la salut de les persones i que ara, tal com ens explica a l'entrevista, neix amb l'objectiu de treballar en propostes que millorin "la salut de la societat".


El recinte modernista de Sant Pau


Qüestionari Promoartyou 

1-Quant temps va durar la restauració dels pavellons modernistes de Sant Pau?

Quatre anys i mig.

2-La restauració ja es va dur a terme amb la idea de desenvolupar-hi un programa cultural?

Amb un doble objectiu: desenvolupar un programa cultural i establir un centre de coneixement i recerca.

3-I en quin moment va començar a funcionar?

24 de febrer de 2014.

4-Podríem dir que, en aquests moments, heu arribat al màxim rendiment pel que fa a les activitats que porteu a terme?

En absolut! Som encara molt, molt joves, tot i que tenim més de 600 anys d’història!

5-I quins són els grans eixos d’aquesta activitat?

Respecte a l’activitat cultural volem ser un espai divulgador de cultura en el sentit més ampli de la paraula “cultura”.

6-Què pot aportar Sant Pau a la societat, al món on vivim?

Creativitat, coneixement, oportunitats als nostres creadors culturals...

 

I dins d'aquest magnífic recinte, expliqueu-nos el vostre projecte: 

–L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau té una llarga història...

Neix al 1401 amb l’Hospital de la Santa Creu, ubicat al barri del Raval en el magnífic edifici gòtic avui seu de la Biblioteca Nacional de Catalunya. El 1902 es posa la primera pedra de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un recinte hospitalari, que es va inaugurar al 1930 i que va ser la seu de l’hospital fins a l’estiu de 2009. L’Hospital és part de la història de Barcelona i de l’evolució de la Medicina. La salut de la ciutat, dels seus habitants i de molts altres, està molt vinculada a l’hospital.

–Però el recinte, que és obra de Lluís Domènech i Montaner, té a més un valor patrimonial. Amb quina voluntat neix com a Recinte Modernista de Sant Pau?

El Recinte Modernista de Sant Pau és Patrimoni de la Humanitat, declarat per l’UNESCO, al 1997, conjuntament amb el Palau de la Música. La voluntat del Recinte és convertir-se en un espai de referència del coneixement i la recerca, amb l’objectiu de treballar en propostes que millorin la qualitat de vida de la societat –ampliem el punt de mira i de la salut de les persones, que ara se n’ocupa l’Hospital en el nou edifici, i ens ocupem i preocupen de la salut de la societat.

Un altre objectiu és ser un espai divulgador de cultura, arquitectònica i artística –tota la riquesa que engloba aquest conjunt arquitectònic- i de la música, la literatura, art, fotografia, cultura popular...

–En concret, quines activitats culturals porteu a terme? Quin és l'objectiu del vostre programa?

Concerts, de música clàssica i músiques del Món, conferències, presentacions de llibres, lectures públiques, balls populars, sardanes, gospel, coral... Una mica de tot, perquè la cultura té moltes formes d’expressar-se. Intentem ser un espai, molt arrelat a la ciutat, que  vol recollir part de les manifestacions culturals que es van produint. Volem donar la possibilitat als solistes i grups, joves i no tant joves, de trobar un lloc on actuar. Es evident que les propostes han de tenir una certa coherència amb l’espai.

–D'on prové la decisió de centrar-vos en el món de la música i especialment en els solistes i la música de cambra?

No estem centrats només en aquest tipus de música. Creiem que la música de cambra i els solistes s’avenen molt bé amb els nostres espais, i ens agrada programar-ho,  però a l’estiu fem concerts al jardí –aquest any encetem un cicle de músiques del món-, l’Orquestra del Montsalvatha ha fet diversos concerts aquí i el Festival Lead Victoria dels Àngels, també, igual que la l’European Fortepiano Association. Fem concerts de Jazz, guitarra clàssica...

–Al vostre web hi diu que el recinte és propietat de la Fundació Privada de la Santa Creu i Santa Pau. Rebeu subvencions?

Hem rebut subvencions per rehabilitar els pavellons –de moment, de 12 en tenim 6 de rehabilitats i dos més en obres-. Les subvencions han vingut dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional, de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i de diferents ministeris.

–El Recinte Modernista de Sant Pau es defineix també com a centre de coneixement. Quines institucions hi tenen seu?

En aquest moments en tenim set. Quatre de l’òrbita de Nacions Unides: Universitat de les Nacions Unides, OMS, GWOPA -xarxa mundial d’operadors d’aigua-, i el Programa de Perfils de Ciutats Resilents d’UN-Habitat. També treballen al Recinte l’Institut Forestal Europeu, la GUNI que és una xarxa mundial d’universitats, i Casa Àsia.

–També s'hi organitzen visites. Què hi poden trobar els visitants?

Un espai únic al món. És el conjunt modernista més gran del món. Una ciutat dins de la ciutat monumental i plena de detalls. Hi troben història i actualitat; arquitectura; escultura; ceràmica; mosaic; pintura; colors; olors... Un espai ple de vida i amb molta vida acumulada. Un espai que tothom ha de visitar. Cada persona troba alguna cosa diferent, i vingui les vegades que vingui, sempre descobrirà quelcom que no havia vist.

–I pel que fa a l'arxiu històric? Quins serveis ofereix?

Es tracta d’un dels arxius més importants d’Europa, no tant sols en matèria sanitària, sinó també des del punt de vista de la nostra història. L’arxiu es pot consultar, amb cita concertada.

 

Moltes gràcies a Mercè Beltran per fer-nos-ho conèixer. Un projecte d'aquest abast i interès mereix tots els èxits. 


Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou

 

Arxivat a: Entrevistes
comments powered by Disqus