La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > RECORDEM: GODALL EDICIONS I L’OLIVERA

Revista

RECORDEM: GODALL EDICIONS I L’OLIVERA

20/04/2015

Amb el lema “Més llibres, més lliures”, Godall Edicions defensa la idea que com més editorials hi hagi i, per tant, més llibres es publiquin, més diversitat i llibertat de pensament tindrem. És així com aquesta petita editorial independent es posiciona davant la gran indústria editorial. I allò que volen ser es desprèn clarament de les paraules de Matilde Martínez: “una editorial independent, sostenible, solidària, de “slow book” perquè anem a poc a poc, però sense oblidar la qualitat de contingut i d'embolcall, i que tenim molta cura dels nostres autors i autores.”

 

La Matilde Martínez diu de l'olivera que és un arbre dur i tossut. És també l'arbre que varen triar com a logo en fundar Godall Edicions l'any 2012. Un arbre que creix en terres difícils, un arbre que “si es cuida, pot viure i donar fruits durant moltíssims anys”, tants com algunes de les oliveres de la comarca del Montsià, a la més vella de les quals se li calcula una edat d'entre 600 i 700 anys.

És bonic que una editorial, en néixer, adopti el nom d'un poblet d'aquesta comarca i faci seu l'esperit de l'olivera. És bonic i, alhora, és tota una declaració de principis. Perquè Godall edicions és una petita editorial independent que, en els seus gairebé quatre anys de vida, s'ha hagut d'anar fent un lloc per ser de mica en mica més visible, tant a les llibreries com a les fires. “No és un procés fàcil” afirma la Matilde i afegeix “però és apassionant. Som modestos i també tossuts. Creiem en el que fem i volem fer-ho bé.” És per això que la qualitat del contingut i una edició molt acurada són els trets distintius dels llibres que fins ara han editat. “El que tenim clar, és que volem publicar els llibres que ens agradaria llegir.”, ens diu la Matilde.

I aquest desig és, precisament, allò que ha marcat el camí de Godall Edicions, ja que l'editorial, en realitat, va néixer amb el nom de Godall Formacions i amb l'objectiu de publicar llibres que recollissin les experiències dels professors “perquè era l'àmbit en què ens havíem mogut durant molts anys”. Per saber com eren les vivències dels professors de català que hi ha pel món, varen crear un premi literari i, amb els relats guanyadors i finalistes, varen editar el seu primer llibre “Tarongeta vol dir taronja petita”. Enguany ja n'han atorgat el segon guardó.

Després, però, “la casualitat va fer que ens arribés a les mans un meravellós poemari, “Rostoll” de la Maria Dolors Coll Magrí, ens en vam enamorar i vam decidir començar una col·lecció de poesia per publicar-lo”. Varen batejar-la amb una paraula montsianenca “cadup” (cada una de les gerres de terrissa que lligades a la roda d’una sínia servien per pouar l’aigua i portar-la a les sèquies) perquè, es pregunta la Matilde, “què fa la poesia sinó pouar el sentit de les paraules per abeurar la nostra set de bellesa?” A hores d'ara, ja n'han editat tres llibres i al maig sortirà el quart.

I és que es tractava i es tracta d'això, de publicar els llibres que els agradaria llegir, d'anar creixent i de “gosar anar més lluny dels plantejaments inicials”. No és una feina gens fàcil la d'arrelar en una terra com la nostra que sovint pateix una gran varietat de sequeres –incloses les culturals–, però Godall edicions –resistent i tossuda– pren exemple d'aquest arbre nostre al qual honorem tant pel seu esperit com pels seus fruits.

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou


Us recomanem:

Entrevista a Mònica Miró Vinaixa, autora de PERENNIA, darrera novetat de Godall Edicions 


 

Districte 21: coneixem Godall Edicions

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus