La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > Bois Joli

Revista

Bois Joli

07/08/2015

Avui donem la benvinguda a dues transformadores de mobles, Ana Herrero i Dolors Vallbona que han creat una petita empresa anomenada “Bois Joli”. Elles ho diuen d'aquesta manera: “Donar una segona oportunitat a un objecte implica no fabricar-ne un de nou, reduint l'impacte medi-ambiental.”

 

En pocs anys ens hem acostumat que els objectes que fem servir durin poc. Els aparells elèctrics i els electrodomèstics tenen una vida limitada. És un fenomen que ha estat batejat com a “obsolescència programada”. Es tracta de produir-los de manera que s'espatllin en un termini relativament curt i que quan els vols arreglar, el tècnic molt amablement t'expliqui que et sortirà més car que comprar-ne un de nou.

Amb el mobles, passa més o menys el mateix. Moblar una casa pot ser relativament barat. Però els mobles es trenquen. Els materials no són gaire bons i sovint tampoc no estan gaire ben fets.

Com a consumidors, se'ns fa molt difícil de lluitar contra aquest estat de coses, encara que no hi estiguem d'acord. Necessitem una taula o una torradora i si bé ens deixen “triar” el model en funció dels diners que disposem, no ens deixen demanar que ens duri tota la vida.

O potser no ho volem? Quin avorriment veure la mateixa torradora tota la vida, no? O la mateixa taula! Els electrodomèstics, els mobles, i en general tot els objectes que fabriquem passen de moda de seguida. D'aquesta manera, l'obsolescència programada potser no es justifica, però sí que es reforça amb el que s'anomenen “les noves tendències” i que ens obliguen a buscar (i comprar) noves experiències contínuament.

A les entrevistes de Promoartyou, sempre preguntem als artistes si els sembla que amb la seva feina poden aportar alguna cosa a la societat, al món on vivim. I ja se sap que si preguntes una cosa és perquè el tema d'una manera o altra t'interessa.

Herbert Marcuse deia, més o menys, que la capacitat tecnològica de la nostra societat era més gran que mai i que això equivalia a reconèixer que la seva capacitat de domini sobre els individus també era més gran que mai. En altres paraules, en realitat, no triem quina torradora o taula volem i tampoc no triem en quin moment la volem comprar. I potser, ni tan sols podem triar allò que ens agrada perquè abans ja hi ha hagut algú que ha decidit què ens ha d'agradar i què no.

Amb tot, a nosaltres, les dones de Promoartyou, ens sembla que no està tot perdut, que els artistes amb la seva feina i la seva manera sempre diferent de mirar-se el món, hi posen consciència, en aquesta situació que vivim; i alhora, ens ajuden a trobar noves maneres de combatre-la.

Creiem que això val per a tots els artistes, que són artistes: poetes, escriptores i escriptors, actrius, pallasses, actors i pallassos, músics, cantants i cantautores. Però avui donem la benvinguda a dues transformadores de mobles, Ana Herrero i Dolors Vallbona que han creat una petita empresa anomenada “Bois Joli”. Elles ho diuen d'aquesta manera: “Donar una segona oportunitat a un objecte implica no fabricar-ne un de nou, reduint l'impacte medi-ambiental.”

Des de Promoartyou desitgem un bon estiu a totes i tots els qui treballeu per una mirada diferent i un món millor.

 

Roser Atmetlla

Editora de PromoartyouArxivat a: Editorial
comments powered by Disqus