La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > BOOKLAND: ESPERIT ROMÀNTIC I NOVES MANERES DE FER

Revista

BOOKLAND: ESPERIT ROMÀNTIC I NOVES MANERES DE FER

L'esquerra a dreta: Amat Baró, autor, Jordi Prenafeta, editor i Àlvar Bonet, il·lustrador.
24/09/2015

“On has deixat la falç?” és el segon llibre d'Amat Baró (Almacelles, 1982) i va ser publicat el maig del 2013 per l'Editorial Bookland - La República dels Llibres.

 

Tal com diu el mateix autor, Bookland n'engegà l'edició “amb l'esperit romàntic de les editorials dels anys 60 i 70, que apostaven pel llibre com qui aposta per un petit tresor”. I això es veu ben bé quan tens un exemplar a les mans. Però el petit tresor i l'esperit romàntic de l'editorial que l'ha portat a bon terme, van més enllà d'una simple i molt acurada edició, i s'expressen mitjançant noves maneres de fer.

En primer lloc, perquè aquest primer projecte de Bookland, que és una plataforma editorial no lucrativa formada per escriptors i artistes, ha estat finançat mitjançant una campanya Verkami. I això ja és tota una declaració d'intencions: alliberar l'autor de les imposicions i dictats de la indústria editorial i que sigui el públic qui decideixi que l'obra val la pena i la recolzi econòmicament. Tenim, doncs, el vell ideal de la República dels Llibres, la comunitat literària d’autors i lectors, que es comença a realitzar gràcies a les noves maneres de fer que permet Internet.

En segon lloc, “On has deixat la falç?” ha estat il·lustrat per un artista de la categoria d'Àlvar Bonet  (Tortosa, 1963) i això són dues coses en una. Però encara n’hi ha una altra, els sis codis QR que anem trobant a mesura que llegim. I és que l'ús del mòbil té això, que et permet sortir un moment del llibre sense sortir-ne, de manera que el poema que has llegit, te'l recita el mateix autor.

Amb tot plegat, el petit tresor reuneix en si mateix les velles i les noves maneres: la idea del diàleg sempre tan fructífer i tan interessant entre dos artistes i la d'aquesta xarxa que ens obre noves perspectives dins del mateix llibre.

I si tot això és la forma de presentar-lo, és una forma que s'adiu la mar de bé amb el contingut. Amat Baró, poeta de ponent, trobador i joglar, dialoga en la seva obra, tant amb la tradició poètica com amb la pròpia terra i la realitat social, tant amb els nostres referents literaris més reconeguts com amb els trobadors –i cantautors– moderns, tant amb el sonet com amb la cançó. Eclèctic, se'n pot dir. O en permanent diàleg per tal d'entreteixir les noves maneres amb les tradicionals; i compartint així el mateix esperit que l'editorial que el publica.

La nostra més entusiasta enhorabona a Bookland i a en Jordi Prenafeta, el seu editor, per haver sabut reunir tant d'art en aquesta primera obra, que com diem al començament i ell mateix defineix: és una petita "joia". Iniciatives com la de Bookland són necessàries per al reconeixement de la nostra cultura. Que totes les pedres que ens trobem en el camí, puguin ser transformades en "perles" com aquesta.

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou

 

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus