La xarxa professional d'artistes i empreses culturals

Inici > Revista > ENS ENCANTA LA FESTA DE SANT JORDI!

Revista

ENS ENCANTA LA FESTA DE SANT JORDI!

Detall del punt de llibre dissenyat per MARTA CORCHO. Pots descarregar-te'l sencer en l'arxiu adjunt
21/04/2016

Roses i llibres! 7 milions de roses i 1,5 milions de llibres. Això és el que es va vendre l'any passat. Potenciem la cultura comprant llibres i fem un gest simbòlic envers les persones que estimem: els regalem una rosa.

Històricament, primer va ser el gest de regalar una rosa vermella a l'enamorada. Una tradició que ens ve del segle XV. I fins al 1930 no es va establir la de regalar un llibre al noi. Actualment, per sort, a les dones també ens regalen llibres i als homes, roses. La festa ha anat evolucionant.

A tots ens agrada sortir al carrer el dia de Sant Jordi i regalem tenint en compte els gustos d'aquells que ens acompanyen per la vida: no només a l'enamorada o l'enamorat, sinó també als fills i als pares i familiars, segons les nostres possibilitats i fins on ens arribi el pressupost. Al cap i a la fi, és un cop l'any.

Després vénen les xifres, que és així com es mesura la satisfacció dels majoristes floricultors i del sector del llibre en general: llibreters, editors i escriptors.

De xifres sobre roses i llibres, n'hi ha d'altres. *

El 72% de les roses que es venen per Sant Jordi vénen majoritàriament de Colòmbia, Equador, Kènia. Parlem de plantacions industrialitzades, de ma d'obra barata que treballa en condicions terribles, de pesticides que contaminen la terra i de l'esgotament de les reserves d'aigua.

Una altra xifra: el govern espanyol ha abaixat al 10% l'IVA de les flors; el dels llibres segueix al 21%.

I una tercera, entre moltes d'altres. El 65% de les persones d'aquest país confessen que només llegeixen un llibre a l'any. I el compren fent realment un esforç perquè un dia és un dia? Els llibres en aquest nostre país amb una tradició tan popular, tan cultural i tan maca, tenen un preu, i un IVA, de producte de luxe.

La cultura no és exactament un negoci. O no és només un negoci. I el gest amb el qual expressem el nostre amor a aquells que ens estimen, tampoc. A Promoartyou ens agradaria que totes les xifres –i no només algunes– ens quadressin, ens fossin satisfactòries.

La festa de Sant Jordi també ens diu que llegir, saber, obrir-nos al món i gratar una mica més enllà per no quedar-nos a la superfície de les coses, ens ajuda a canviar-lo. I això també hauria de formar part d'aquesta festa tan nostra i de la reivindicació d'una tradició que, ho esperem, seguirà evolucionant cap a bé.

 

Roser Atmetlla

Editora de Promoartyou


*La font d'aquestes xifres és l'article de Xavier Febrés. Sant Jordi gloriós també té una cara fosca.

                                               Descarrega't  l'arxiu adjunt.

                    És el nostre regal, gentilesa de l'artista digital MARTA CORCHO.

                  Posa cartulina a la impressora, i obtindràs un magnífic punt de llibre

Arxius adjunts

Arxivat a: Editorial
comments powered by Disqus